ALGEMENE VOORWAARDEN VAN WIJNSMA KOZIJNEN B.V.

ARTIKEL 1 GELDIGHEID VAN DEZE VOORWAARDEN.

1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten door Wijnsma Kozijnen B.V., gevestigd te Drachten, hierna te noemen Wijnsma, aangegaan.
1.2 De opdracht of bestelling van de opdrachtgever geldt als acceptatie van Wijnsma zijn algemene voorwaarden.
1.3 Bijzondere van de voorwaarden van Wijnsma afwijkende bepalingen zijn slechts bindend, indien deze schriftelijk zijn overeengekomen.
1.4 Indien de wederpartij in zijn aanbod of andere correspondentie met betrekking tot de overeenkomst zou verwijzen naar andere voorwaarden, wordt de toepasselijkheid daarvan uitdrukkelijk van de hand gewezen. Enig andersluidend beding in dergelijke andere voorwaarden doet aan het voorgaande niets af.
1.5 De wederpartij, met wie eenmaal met toepassing van deze algemene voorwaarden is gecontracteerd, stemt in met de toepasselijkheid van deze voorwaarden op latere overeenkomsten tussen haar en Wijnsma.
1.6 Wijnsma aanvaardt slechts de toepasselijkheid van algemene voorwaar-den van contractpartners en/of derden als deze uitdrukkelijk en schriftelijk worden overeengekomen.
1.7 Eventuele toepasselijkheid van vorengenoemde algemene voorwaarden laten echter de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van Wijnsma onverlet, tenzij deze strijdig zijn met die algemene voorwaarden van contract-partners en/of derden.
1.8 Algemene voorwaarden worden slechts door Wijnsma aanvaard onder bovengenoemde condities en vinden slechts toepassing op de daarvoor be-stemde transactie. Latere transacties zullen niet automatisch wederom afgehandeld worden via die inkoopvoorwaarden.

ARTIKEL 2 • AANBIEDINGEN / OFFERTES.

2.1 Aanbiedingen en offertes zijn geheel vrijblijvend en binden Wijnsma op geen enkele wijze, tenzij in de aanbieding of offerte uitdrukkelijk en ondubbelzinnig het tegendeel is bepaald.
2.2 Een aanbieding of offerte is, tenzij anders overeengekomen, geldig gedurende 30 dagen na dagtekening daarvan, waarna deze vervalt.
2.3 Alle aanbiedingen en offertes ten aanzien van aangenomen werk geschieden volgens een gelijktijdig ingediende volledige omschrijving, eventueel met tekening(en).
2.4 Mondelinge aanbiedingen, afspraken of overeenkomsten door Wijnsma of zijn ondergeschikten zijn niet bindend, tenzij deze door Wijnsma schriftelijk zijn bevestigd. Als ondergeschikt personeel zijn in dit verband te beschouwen alle werknemers en medewerkers die geen procuratie hebben.
2.5 De werkzaamheden worden of wel in daggeldwerk (regiewerk) of wel in aangenomen werk uitgevoerd.

ARTIKEL 3 • OVEREENKOMST.

3.1 De overeenkomst van koop en verkoop van goederen en uitvoering van werkzaamheden wordt eerst bindend voor Wijnsma na ondertekening of bevestiging per mail.
3.2 Elke met Wijnsma aangegane overeenkomst bevat de ontbindende voorwaarde dat Wijnsma van voldoende kredietwaardigheid van de opdrachtgever zal blijken, zulks uitsluitend te zijner beoordeling. Opdrachtgever zal toestaan dat Wijnsma zonodig informatie betreffende hem opvraagt bij derden.

ARTIKEL 4 • INTELLECTUELE EIGENDOMSRECHTEN.

4.1 Op alle door Wijnsma verstrekte ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen en modellen behoudt hij zich alle intellectuele eigendomsrechten voor. Verveelvoudiging, openbaarmaking en kopiëren zijn slechts toegestaan met uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Wijnsma.
4.2 De in het eerste lid bedoelde ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen en modellen blijven onvervreemdbaar eigendom van Wijnsma en dienen op zijn eerste verzoek onverwijld geretourneerd te worden.
4.3 Voor elke strijd met deze bepaling verrichte handeling is de wederpartij Wijnsma om aanspraak te maken op volledige schadevergoeding.

ARTIKEL 5 • VERPLICHTINGEN / RECHT TOT OPSCHORTING VAN WIJNSMA.

5.1 Wijnsma is verplicht het opgedragen werk overeenkomstig de overeen-komst uit te voeren.
5.2 Wijnsma aanvaardt de opdracht onder het voorbehoud, dat de voor het werk vereiste vergunningen, ontheffingen en toewijzingen, tijdig worden verleend. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van de opgegeven maten, tekening(en)en bepalingen van de overeenkomst. Kleine maatafwijkingen worden geacht in overeenstemming te zijn met de overeenkomst.

ARTIKEL 6 • EXTRA ONVOORZIENE KOSTEN.

6.1 In alle gevallen wordt door Wijnsma onder “grond” of bodemspecie ver-staan, niet verontreinigde grond of bodemspecie. Alle kosten van verlet, onder-zoek, verwerking etc. zullen worden doorberekend aan de opdrachtgever, tenzij deze van te voren schriftelijk bij de opdracht heeft vermeld dat er sprake is van een chemische of andersoortige verontreiniging. Deze vermelding dient dan vergezeld te gaan van één of meer gewaarmerkte analyses.
6.2 Indien bij sloop- of andere werkzaamheden asbest of andere gezond-heidsbedreigende stoffen aanwezig zijn of vrij kunnen komen valt het verwijderen en opruimen daarvan niet binnen de prijsopgave van Wijnsma, tenzij de opdrachtgever van te voren schriftelijk bij de opdracht heeft vermeld dat deze stoffen aanwezig zijn, waarbij dan tevens vermeld moet zijn de hoeveelheden en de locaties van de betreffende stoffen.

ARTIKEL 7 • VERPLICHTINGEN VAN DE OPDRACHTGEVER.

7.1 De opdrachtgever zorgt ervoor dat Wijnsma tijdig en gedurende de loop-tijd van de overeenkomst de beschikking heeft over:
a. Over de voor de opzet van het werk benodigde gegevens, en goedkeuringen (zoals vergunningen, ontheffingen en beschikkingen enz.) zonodig in overleg met Wijnsma.
b. Over het terrein c.q. de ruimte waar het werk moet worden uitgevoerd.
c. Over voldoende gelegenheid voor aanvoer, opslag en/of afvoer van bouwstoffen, materialen en werktuigen.
d. Over aansluitmogelijkheden voor elektrische machines, verlichting, ver-warming, gas, perslucht, water en andere voor de uitvoering van het werk benodigde energie.
e. Over tekeningen van de ligging van kabels, buizen en leidingen in muren enzovoort.
f. Over veiligheidsmensen bij werkzaamheden aan wegen.
7.2 De opdrachtgever is verplicht, zonder aanspraak op vergoeding, water, gas, elektriciteit, opslagruimte voor materialen e.d. ter beschikking te stellen, indien deze op of bij het werk aanwezig zijn.
7.3 Indien de opdrachtgever de levering van bepaalde materialen en/of de uitvoering van bepaalde onderdelen van het werk aan zichzelf of een derde heeft voorbehouden, is hij aansprakelijk voor niet tijdige aanvoer of niet tijdige uitvoering daarvan.
7.4 Indien de aanvang of de voortgang van het werk wordt vertraagd door factoren waarvoor de opdrachtgever verantwoordelijk is, kunnen de daaruit voor Wijnsma voortvloeiende schade en kosten aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht.

ARTIKEL 8 • UITBESTEDING WERK AAN DERDEN.

8.1 Opdrachtgever machtigt Wijnsma om de opdracht door een door hem aan te wijzen derde, op een door hem gewenst tijdstip te laten uitvoeren.

ARTIKEL 9 • PRIJZEN.

9.1 Indien na het tijdstip van de opdracht door de overheid of vakorganisaties wijzigingen worden aangebracht in de lonen, arbeidsvoorwaarden, of sociale bepalingen, worden deze prijswijzigingen door Wijnsma aan de opdrachtgever in rekening gebracht.
9.2 Onvoorziene tussentijdse wijzigingen in de materiaalprijzen kunnen door Wijnsma aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht.
9.3 transactie, hebben beide partijen het recht algehele verrekening te verlangen.

ARTIKEL 10 • MATERIALEN.

10.1 Tenzij anders is overeengekomen wordt van de materialen de normale handelskwaliteit geleverd en verwerkt.
10.2 Goederen die Wijnsma tijdens de werkzaamheden dient te verwijderen, kunnen eventueel onder gehoudenheid tot betaling van een redelijke vergoeding.
10.3 Geringe afwijkingen in kwaliteit, kleur, hardheid, satinage, dikte enz., geven geen reden tot afkeuring. Bij de beoordeling of een levering buiten de toelaatbare grenzen afwijkt, moet een gemiddelde uit de levering worden genomen. Ondergeschikte veranderingen (b.v. kleine modelveranderingen) van of aan de door Wijnsma doorgeleverde artikelen, geven geen reden tot afkeuring.

ARTIKEL 11 • MEER- EN MINDERWERK.

11.1 Het werk omvat alleen datgene, dat tussen partijen schriftelijk is overeengekomen.
11.2 Meerwerk wordt aan de opdrachtgever in rekening gebracht en minderwerk strekt in mindering op de hoofdsom.
11.3 Door Wijnsma te maken kosten welke hun oorzaak vinden buiten zijn schuld, kunnen aan de opdrachtgever in rekening worden gebracht.

ARTIKEL 12 • ANNULEREN.

12.1 Indien de opdrachtgever de opdracht annuleert en/of de goederen weigert af te nemen, is hij verplicht de door Wijnsma reeds aangeschafte materialen en grondstoffen, al dan niet be- of verwerkt tegen de kostende prijs, inclusief lonen en sociale lasten, over te nemen. Opdrachtgever zal eveneens aan Wijnsma als schadeloosstelling verschuldigd zijn het bedrag van 1/3 van de overeengekomen prijs. Opdrachtgever is voorts verplicht Wijnsma te vrijwaren tegen vorderingen van derden als gevolg van de annulering van de opdracht en/of weigering van de goederen.
12.2 Onverminderd het vermelde in het vorige lid van dit artikel behoudt Wijnsma zich alle rechten voor om volledige nakoming van de overeenkomst en/of volledige schadevergoeding te vorderen.
12.3 omstandigheden zijn nimmer argumenten om gegeven opdrachten te annuleren, tenzij tussen opdrachtgever en Wijnsma schriftelijk anders is overeengekomen.

ARTIKEL 13 • OPLEVERINGSTERMIJNEN.

13.1 De overeengekomen opleveringstermijnen zijn geen fatale termijnen, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Bij niet tijdige oplevering dient de opdrachtgever Wijnsma schriftelijk ingebreke te stellen.
13.2 De opleveringstermijnen zijn vastgesteld in de verwachting, dat er voor Wijnsma geen beletselen zijn de uitvoering van het werk ter hand te nemen.
13.3 Wanneer bestelde goederen na het verstrijken van de opleveringstermijnen niet door de opdrachtgever zijn afgenomen, staan die goederen voor zijn rekening en risico te zijner beschikking opgeslagen.

ARTIKEL 14 • OPLEVERING.

14.1 Het werk wordt geacht te zijn opgeleverd op het tijdstip waarop Wijnsma dit de opdrachtgever schriftelijk / mondeling heeft medegedeeld, dan wel de opdrachtgever het aangelegde en of gebouwde in gebruik heeft genomen.
14.2 Indien er een datum voor oplevering is overeengekomen en deze wordt niet gehaald, dan wordt deze automatisch opgeschort indien deze vertraging het gevolg is van overmacht en dit niet aan Wijnsma kan worden toegerekend.

ARTIKEL 15 • KLACHTPLICHT.

15.1 Opdrachtgever is verplicht terstond na de (op)levering van het werk c.q. de goederen deze grondig te inspecteren op gebreken en bij aanwezigheid daarvan, Wijnsma terstond schriftelijk op de hoogte te brengen.
15.2 Indien de opdrachtgever niet binnen 8 dagen na de dag van de levering c.q. oplevering Wijnsma wijst op gebreken, die bij grondig onderzoek konden worden opgemerkt, dan wordt de opdrachtgever geacht met de staat waarin het gekochte is geleverd of opgeleverd, in te stemmen en vervalt ieder recht op reclame.
15.3 Wijnsma dient in staat te worden gesteld ingediende reclames te controleren. Bij overeenstemming zal een schriftelijke verklaring worden opgesteld die door beide partijen dient te worden ondertekend.
15.4 Indien de reclame naar het oordeel van Wijnsma juist is, zal Wijnsma het-zij een billijke schade vergoeding betalen tot ten hoogste de factuurwaarde van de geleverde goederen, hetzij zorg dragen dat de opgetreden gebreken worden verholpen.
15.5 Reclame aan het materiaal of veroorzaakte schade door Wijnsma tijdens de montage is te reclameren mits de toleranties in acht worden genomen. Wijnsma zal dan beoordelen of de reclame juist is. Indien de reclame niet waarneembaar is op een afstand groter of gelijk is aan 3 meter van de schadeplaats dan is de schade tolereerbaar en wordt reclame afgewezen.

ARTIKEL 16 • AANSPRAKELIJKHEID.

16.1 Buiten hetgeen in deze voorwaarden is vermeld, is Wijnsma niet gehouden tot enige vergoeding van schade, van welke aard dan ook, direct of indirect, waaronder bedrijfsschade, schade aan roerende en/of onroerende zaken, dan wel aan personen, zowel bij de opdrachtgever als bij derden. In ieder geval is Wijnsma niet aansprakelijk voor (gevolg)schade.
16.2 Wijnsma is niet tot enige schadevergoeding jegens opdrachtgever gehouden, indien zij wegens overmacht niet, niet behoorlijk of niet tijdig heeft kunnen nakomen.
16.3 De aansprakelijkheid van Wijnsma is beperkt tot het bedrag dat in het voorkomende geval onder de door haar afgesloten aansprakelijkheidsverzekering terzake wordt uitgekeerd. Aansprakelijkheid voor overige (gevolg)schade en vermogensschade, hoe ook genaamd, hieronder mede verstaan huur/koop van een vervangende zaak, omzet-en/of winstderving, vertragingsschade en stilstandschade, wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
16.4 De aansprakelijkheid van Wijnsma kan nimmer het orderbedrag te boven een hoger bedrag wordt uitgekeerd.
16.5 Opdrachtgever zal Wijnsma vrijwaren voor eisen van derden op grond van schade met, door of in verband met de geleverde zaken.
16.6 Elke aansprakelijkheid vervalt door het verloop van één jaar vanaf de schadedatum.

ARTIKEL 17 • OVERMACHT.

17.1 Buitengewone omstandigheden, zoals o.a. stormschade en andere natuurrampen, belemmering door derden, belemmering in het vervoer in het algemeen, gehele of gedeeltelijke werkstakingen, oproer, oorlog of oorlogsgevaar zowel hier te lande als in het land van herkomst van de materialen, uitsluitingen, verlies of beschadiging van goederen bij transport naar Wijnsma of de opdrachtgever, niet of niet tijdige levering van goederen door leveranciers van Wijnsma, ex- en importverboden, gehele of gedeeltelijke mobilisatie, belemmerende maatregelen van enige overheid, brand, storingen en ongevallen in het bedrijf of in de middelen van vervoer van Wijnsma, dan wel in de middelen regelen, die een wijziging in de feitelijke omstandigheden meebrengen, leveren door Wijnsma overmacht op, die Wijnsma ontheft van zijn verplichting tot levering c.q. uitvoering van werk, zonder dat de opdrachtgever enigerlei recht op schadevergoeding van welke aard of hoe ook genaamd kan doen gelden.
17.2 Wijnsma is in deze of dergelijke gevallen gerechtigd, zulks geheel te zijner eigen beoordeling, om of de koopovereenkomst c.q. overeenkomst tot uitvoering van werk te annuleren of deze op te schorten, respectievelijk te wijzigen totdat de buitengewone omstandigheden hebben opgehouden te bestaan.

ARTIKEL 18 • EIGENDOMSVOORBEHOUD.

18.1 Zolang Wijnsma geen volledige betaling inzake een overeenkomst van partijen met betrekking tot de uitvoering van werk of van de koop/verkoop heeft ontvangen, blijven de geleverde goederen, eigendom van Wijnsma.
18.2 Wijnsma heeft het recht deze goederen terug te vorderen en tot zich te nemen, indien de nalatige opdrachtgever zijn verplichtingen niet nakomt, in-dien hij liquideert, surseance van betaling aanvraagt of heeft verkregen, in staat van faillissement wordt verklaard of beslag op de goederen wordt gelegd.
18.3 Alle daden van beschikking met betrekking tot de verkochte en geleverde goederen, zijn de opdrachtgever verboden, zolang hij niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.

ARTIKEL 19 • WANPRESTATIE EN ONTBINDING.

19.1 Indien de opdrachtgever op enigerlei wijze wanprestatie pleegt, zal hij daarvoor alleen reeds in gebreke zijn zonder dat enige ingebrekestelling vereist is. Onverminderd het bepaalde in het Burgerlijk Wetboek zal Wijnsma in geval van wanprestatie het recht hebben de gesloten overeenkomst op te schorten, deze geheel of ten dele zonder rechterlijke tussenkomst als ontbonden te be-schouwen, zulks te zijner keuze.
19.2 De in het vorige lid van dit artikel vermelde rechten heeft Wijnsma eveneens, indien de opdrachtgever in staat van faillissement mocht worden verklaard of zijn faillissement wordt aangevraagd, indien hij surseance van betaling heeft aangevraagd of verkregen, zijn onroerende goederen in beslag zijn genomen, zijn bedrijf in liquidatie is getreden of door een derde c.q. derden is of wordt overgenomen, of indien hij het voornemen heeft Nederland met-terwoon te verlaten. In al deze gevallen zullen alle vorderingen, die Wijnsma op de opdrachtgever heeft, terstond opeisbaar zijn.

ARTIKEL 20 • BETALING.

20.1 Betaling dient te geschieden binnen 15 dagen na verzenddatum van de factuur.
20.2 Indien betaling in termijnen is overeengekomen dient deze telkens plaats te vinden 15 dagen na de dag waarop Wijnsma de desbetreffende termijnfactuur aan de opdrachtgever heeft toegezonden, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
20.3 Wijnsma is gerechtigd indien de betaling van het verschuldigde niet binnen de gestelde termijn door hem is ontvangen, aan de opdrachtgever een rente ad. 1,25% per maand te berekenen, gerekend vanaf de dag van verzending van de facturen.
20.4 Wijnsma is voorts gerechtigd, buiten de hoofdsom en rente om van de opdrachtgever alle kosten, zowel gerechtelijke als buitengerechtelijke, door de niet betaling veroorzaakte te vorderen, waaronder begrepen de kosten van advocaat, procureur, zaakwaarnemer, gerechtsdeurwaarder en incassobureau.
20.5 De buitengerechtelijke kosten bedragen 15% van de hoofdsom vermeerderd met de rente, met een minimum van € 40,00. Tevens worden de buiten-gerechtelijke kosten verhoogd met alle kosten voor juridisch advies en bijstand. Uit het enkele feit dat Wijnsma zich heeft verzekerd van de hulp van een derde blijkt de grootte en de gehoudenheid tot betaling van de buitengerechtelijke kosten.
20.6 Kleine maatafwijkingen mogen geen belemmering zijn voor betaling.

ARTIKEL 21 • GESCHILLEN.

21.1 Alle geschillen die ontstaan naar aanleiding van, of voortvloeien uit, een met Wijnsma gesloten overeenkomt naar de keuze van Wijnsma zullen worden berecht door de bevoegde rechter in het arrondissement Noord-Nederland, locatie Leeuwarden onder exclusieve toepassing van het Nederlandse recht.
21.2 De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag (CISG) is uitgesloten.